A zabkása igenis finom! – persze nem mindegy, hogyan készíted el
Bevallom őszintén, nem sűrűn szoktam reggelire zabkását enni. Ennek több oka is van Egyrészt, reggel nem igazán kívánom az édeset, szívesebben eszek pl tojást és tk kenyeret/zsemlét zöldségekkel. Másrészt pedig, mikor nagyon keményen diétáztam, minden reggel ezzel indítottam a napot, így maga a zabkása kanalazgatása nem idéz fel olyan “húkellemes” emlékeket a fejemben 😀
☝️Viszont!
Kb hetente egyszer van egy kis kattanásom, hogy hiányzik a zabkása. Ez csak és kizárólag azért fordulhat elő, mert van egy szuperül bevált receptem, amivel a zabkása nagyon nagyon nagyon finom lesz! Tényleg
Hozzávalók:
- nagyszemű zabpehely
- zabliszt
- mandulatej/kókusztej/víz
- proteinpor
- kókuszreszelék
- mogyoró/mandula/dió
Elkészítés:
Nos, az elkészítésben semmi trükk nincsen! 😀 A zabot, zablisztet és a proteinport összekevered, majd felöntöd és elkevered kb dupla mennyiségű folyadékkal. Én idő hiányában ekkor mikróba teszem a tálat és magas fokozaton kb 1,5-2 percig “főzöm” a zabkását, majd kiveszem, elkeverem és ha túl folyósnak találom, visszateszem még egy kis időre, ha pedig túl sűrűnek, felöntöm és elkeverem egy kevés folyadékkal. Ez az a pont, ahol addig trükközhetsz, amíg el nem éred az ízlésednek megfelelő állagot. Én személy szerint úgy szeretem, ha az állaga lágy pudingra hasonlít.
Ha megteheted, azt ajánlom, főzd tűzhelyen a zabkását. Egyrészt megmenekülsz a mikró káros hatásaitól, másrészt pedig sokkal jobban tudod kontrollálni a folyadék mennyiségét.
Ízesítésként magvakkal, kókuszreszelékkel szoktam megszórni, valamint az elmaradhatatlan kakaópor-édesítő-víz öntettel meglocsolni.
..igen-igen, tudom, hogy a leírás egy teljesen hagyományos zabkása elkészítési módja De van itt két apró dolog, ami miatt az én ízlésemnek annyira finom ez a zabkása:
- Az egyik a zabliszt, ugyanis ettől lesz olyan mennyeien krémes – az emlékeimben darabosan potyogó – zabkása.
- A másik pedig, hogy hidegen fogyasztom a zabkását. Azaz, előző este elkészítem, ha kihűlt beteszem a hűtőbe, másnap reggel pedig elkanalazgatom. A hűtőben egy éjszaka alatt valamennyit sűrűsödik az állaga, ezért reggel egy pici vízzel szoktam még lágyítani.
Megjegyzés:
- Én 15 g nagyszemű zabpehelyből, 25-30 g zablisztből és 20 g protein porból készítem a zabkását – de természetesen ehhez nem kell, sőt nem ajánlatos ragaszkodnotok, ugyanis éhség, testsúly, célok, stb. kérdése, hogy mennyire kiadós adagra van szükségetek. Ezt az információt az arányok miatt osztottam meg veletek
- A felsorolt folyékony alapanyagok közül a személyes kedvencem a mandulatej, ezzel hihetetlen krémes lesz a zabkása, de ha a diétátok nem engedi meg, ne bánkódjatok, vízzel is nagyon rendben lesz
Tehát, ha eddig tartottatok a zabkásától vagy konkrétan nem szerettétek, adjatok neki még egy esélyt!
Még nem érkezett hozzászólás