Epres sült zabkása – a jól ismert egészséges reggeli, kicsit másképp.
Hozzávalók:
- 60 g aprószemű zabpehely
- víz
- 1 ek kókusztejszín
- 1 tojás
- édesítő
- eper
Elkészítés:
A zabpelyhet kimértem és felöntöttem annyi vízzel, hogy pont ellepje. Amikor a zab magába szívta a vizet ( kb 20-25 perc ), hozzáadtam a kókusztejszínt, a felvert tojást és ízlés szerint az édesítőt, majd betettem a kb 190 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb 10 perc sütés után kivettem és ráhelyeztem az eper szeleteket, így sütöttem további 20 percig.
Megjegyzés:
- Hogy őszinte legyek, csak egy zabkásáért ritkán gyújtom be a sütőt
Viszont, ha valamit sütőben készítek, akkor általában beteszek egy adag zabkását is, mert tök jól feldobja a másnap reggelt egy már elkészített, finom reggeli, ami csak arra vár, hogy elfalatozzuk.
- A zab mennyisége természetesen opcionális. Én mindig ezzel az adaggal számolok, mert felét megeszem reggelire, a másik felét pedig uzsonnára.
- Nem olyan régen vettem kókuszvirág cukrot, azóta kb mindent, amit sütök meghintek vele – zseniális íze van. Ugyanakkor a vélemények nagyon megoszlanak róla ( belefér-nem fér bele a diétába, egészségesebb-nem egészségesebb, mint a sima cukor stb. ) szóval, nem mondom, hogy mindenképp ajánlom beszerezni, inkább csak, hogy akinek belefér, próbálja ki, mert tényleg finom és feldobja a sütiket.
Még nem érkezett hozzászólás